Bokföra eget uttag i enskild firma

När du privat tar ut pengar ur en enskild firma ska du bokföra det som ett eget uttag. Det gäller även om du betraktar det som en lön. Anledningen är att du inte kan vara anställd i din egen enskilda firma. Vilket gör att dina uttag inte är någon lönekostnad för verksamheten, utan ska bokföras som ett eget uttag. I en enskild firma skattar man istället på överskottet och det betalas genom en debiterad preliminärskatt.

Bokföringsexempel

I slutet av månaden väljer du att göra ett eget uttag på 15.000kr från ditt företagskonto till ditt privata. Konteringen blir då följande.

KontoDebetKredit
2013 Eget uttag15000
1930 Företagskonto15000

Om du använder ditt företagskort för att köpa privata saker blir det likadant. Eftersom det då räknas som ett eget uttag. Ett exempel kan vara besök på en nöjespark där du köpt ett åkband med ditt företagskort för 700kr. Det bokförs då på följande sätt.

KontoDebetKredit
2013 Eget uttag700
1930 Företagskonto700

Denna artikel avser uttag av kontanter och utgår ifrån K1 – förenklat årsbokslut. Här finns mer information hur du kan bokföra en egen insättning.

Tänk på skatten

Genom att lämna in en korrekt preliminär inkomstdeklaration så får man löpande en debitering som motsvarar den skatt som ska betalas på överskottet. På detta sätt glömmer man inte att betala skatten och undviker därmed tråkiga överraskningar längre fram.