Böcker om bokföring

När man startar ett företag är det ofta fullt fokus på den verksamhetsinriktning man valt. Det finns dock andra saker som också måste göras. En av dem är att löpande sköta sin bokföring. Detta är viktigt av flera anledningar, dels för att följa lagen och betala rätt skatt. Men också för att det ger dig som företagare en inblick i hur företaget mår. Vilket i sin tur kan vara grunden för framtida investeringar och beslut.

Många som startar företag är lite oroliga över bokföringen, vad som gäller och hur det ska konteras. Det har dock skrivits ett antal böcker som kan vara till stor hjälp för den som är ny eller vill bredda sig i sin kompetens.

Här kommer tre tips på böcker som kan hjälpa dig på vägen.

 • Nr 1

  Bokföring och bokslut i enskild firma – förenklat årsbokslut enligt K1 reglerna.
  En komplett bok för dig som sköter bokföring och bokslut för en mindre enskild firma. Det finns gott om praktiska bokföringsexempel. Varje område förklaras också med en begriplig svenska. Områden som behandlas är bla, inköp, försäljning, skatter, moms, bilen, traktamente och mycket mer. Boken bygger på K1-regleverket och är för dig som upprättar ett förenklat årsbokslut med en nettoomsättning på högst 3-miljoner per år.

 • Nr 2

  Bokföring från början – Två böcker
  Detta är en övningsbok med praktiska exempel. Boken går igenom grunderna, steg för steg. Det krävs med andra ord ingen förkunskap. Målet är att läsaren ska kunna lära sig tillräckligt mycket för att kunna sköta den löpande bokföringen för ett mindre företag. Observera att boken måste köpas i två delar, en för övningar och en för lösningar.

 • Nr 3

  Redovisa rätt 2020
  Redovisa rätt är närmast ett uppslagsverk för hur konteringar ska skötas. Boken täcker alla regelverk på marknaden och går igenom hur du upprättar bokslut för såväl små som större företag.

  En väldigt bra bok, men inte riktigt lika lättläst för en nybörjare som böckerna ovan.