Vad är ett skattekonto?

Vad är ett skattekonto

Alla personer som är skatteskyldiga har ett skattekonto, det gäller såväl fysiska som juridiska personer. I skattekontot registreras alla transaktioner som avser skatter och avgifter. Det kan exempelvis vara, inbetalningar, utbetalningar, moms, debiterad preliminärskatt, räntor, slutlig skatt, med mera.

Har jag som person och min enskilda firma separata skattekonton?

Nej, en enskild firma är en fysisk person och utgår ifrån ditt personnummer. Det innebär att skattekontot är desamma som för dig som privatperson.

Inbetalning till skattekonto?

Du kan betala in till skattekonto genom att använda de inbetalningsuppgifter som gäller för dig. De går att hitta genom att gå in på Skatteverket hemsida och logga in i e-tjänsten, skattekonto. Där väljer du inbetalning i menyn. Uppgifterna brukar även finnas på de skattekontoutdrag som skickas till dig.

Hur kan jag se aktuellt saldo på skattekontot?

Smidigaste sättet att se aktuellt saldo är att logga in i e-tjänsten, skattekonto. Den hittar du på Skatteverkets hemsida under alla e-tjänster. Det går också att beställa via Skatteverkets beställningstjänst, eller ringa skatteupplysningen.

Hur kopplar man ett konto till sitt skattekonto?

Du kan logga in i e-tjänsten skattekonto och i menyn välja utbetalning. Där kan du lägga till ett konto. Det går också att anmäla på papper via blankett 4802.

Kan man utse ett ombud som får tillgång till skattekontot?

Det går att anmäla ett ombud som får tillgång till skattekontot. Du hittar mer information om detta under e-tjänsten ombud och behörigheter på Skatteverkets hemsida. Där finns också blanketter om du vill skicka in det via papper.

Läs mer om förenklat årsbokslut.