Starta eget hjälp

Starta eget hjälp

När man ska starta eget kan det vara bra med lite hjälp att hitta information. Det kan vara frågor om hur man registrerar, vilken bolagsform som är aktuell, eller hur bokföring fungerar. För att bistå i denna process har vi samlat några sidor och broschyrer som kan ge dig hjälp på vägen.

Bokföring

Bokföringsnämnden är statens expertorgan på redovisningsområdet. På deras hemsida (bfn.se) finns väldigt mycket bra information att tillgå. Här finns bland annat, 13 filmer om bokföring, samt vägledningar inom området. Det finns också svar på vanliga frågor om, arkivering, bokföring, årsbokslut, mm.  

Broschyrer

Skatteverket har tillsammans med en rad andra myndigheter tagit fram en broschyr som heter, starta företag. Den går att hitta på Skatteverkets hemsida genom att söka på 462 eller på Verksamt under kategorin, fundera – starta eget broschyren. 

En annan bra broschyr som avser bokföring finns på Bokföringsnämndens hemsida, bfn.se. Den heter, Att föra bok – en handledning i bokföring. Du hittar den direkt på startsidan under genvägar.

Nyföretagarcentrum har en starta eget guide med 69 punkter. Den går att ladda ner på deras hemsida under starta eget info i menyn.

Böcker

Det har givits ut många starta eget böcker under åren. En av de mest sålda böckerna på området är, starta & driva företag, av Björn Lundén information. Den går grundligt igenom olika områden som, affärsplan, företagsformer, finansiering, marknad, avtal och mycket mer.

Du kan läsa mer bokföringsböcker här.

Podcast

Skatteverket har en podcast som heter Skatteskolan. Den finns i flera säsonger och går igenom olika moment som har med skatt och företagande att göra. Kan vara ett bra alternativ om du har tänkt att starta eller precis har startat ditt företag och behöver lite hjälp på vägen.

Har skrivit ett eget avsnitt om podcast här.

Privatekonomi

En annan viktig aspekt är din privatekonomi. Många drömmer om att vara ekonomiskt oberoende. Ett första steg på resan är dock att hålla koll på utgifterna. Som regel har man en begränsad budget och det är viktigt att spendera pengarna varsamt. Att ha en ordnad ekonomi kan parera många svårigheter.

Webbseminarier och informationsträffar

I syfte att underlätta starten har Skatteverket löpande informationsträffar och webbseminarier. Det finns en rad olika webbseminarier att anmäla sig till. Ett av dem är starta eget, men det finns även specifika för enskild firma, moms, samt mycket annat. Anmälan går att göra via Skatteverkets hemsida, under företag – driva företag.

Ett annat ställe som har gratis onlinekurser är Drivhuset. De flesta av kurserna är mellan 10–45 minuter långa. Går igenom allt från start till marknadsföring samt hur du behåller motivationen. Informationen om onlinekurser finns i menyn på deras startsida.

Även nyföretagarcentrum har starta eget träffar och kostnadsfri rådgivning runt om i landet. Hittar mer information på nyforetagarcentrum.se.

Ung företagare

Är du ung och har funderingar på att starta eget så finns Ung företagsamhet. Detta är primärt ett projekt som man kan testa under sin tid i skolan.

Önskar du starta ett vanligt företag så finns information om vad som gäller för unga företagare på Skatteverkets hemsida.

Sidor med företagsinformation

Almi
Arbetsförmedlingen
Bokföringsnämnden
Bolagsverket
Drivhuset
Nyföretagarcentrum
Skatteverket
Tillväxtverket
Ung företagsamhet
Verksamt