Starta eget böcker – Boktips

Starta eget böcker

I denna artikel kommer boktips på starta eget böcker. För många handlar företagande om att uppfylla en dröm, något man tänkt på länge som äntligen ska bli av. I ett första skede kan det dock vara bra att läsa in sig på ämnet och få inspiration. Det finns ett stort utbud av böcker när man ska starta eget. För att underlätta har vi därför samlat 10-böcker som kan hjälpa dig på din väg mot framgång.

Starta eget företag snabbt och lönsamt – Holger Wästlund

Denna bok är uppdelad i sex steg.

Steg 1
Första steget fokuserar på kunder. Utan kunder är det svårt att bedriva en verksamhet. Det är dessutom med dina kunder som du utvecklar ditt nuvarande koncept.

Steg 2
Handlar om att företaget ska bli lönsamt så fort som möjligt. Detta är viktigt då det är svårt att överleva om det inte finns lönsamhet. Men också för att få bevis på vad som faktiskt fungerar.

Steg 3
Här ligger fokus på dig som person. Vad är dina styrkor och vad kan du förbättra? Skribenten tar bland annat upp sju misstag du bör undvika.  

Steg 4
Detta steg handlar om hur du väljer vad ditt företag ska jobba med. Avsnittet tar bland annat upp vilka krav du kan ha på ditt företagande, SWOT-analys och varför du ska skriva en affärsplan.

Steg 5
I femte steget finns en ”att göra lista”. Det avser praktiska saker som exempelvis, registreringar, företagsformer och försäkringar.

Steg 6
Sista steget handlar om att få ditt företag att växa.  

Författaren till denna bok har skrivit mycket om ämnet företagande. På skribentens hemsida finns tips för dig som ska starta eget.

Starta och driva företag – Björn Lundén

Detta är en klassiker i sammanhanget och har som ett resultat hjälpt över 130 000 företagare under åren. I Boken går författarna igenom många olika delar som har med företagande att göra. Ett litet urval av punkter finner du nedan.

 • Affärsplan
 • Avdrag
 • Bokföring
 • Finansiering
 • Företagsregistrering
 • Företagsformer
 • Marknad
 • Moms
 • Prissättning
 • Skatt och deklaration

Boken finns även i en engelsk version, start up & run a business in sweden.
Hos leverantören finns även andra bra starta eget böcker.

Enskild firma – Skatt, deklaration, ekonomi och juridik – Björn Lundén

Denna bok inriktar sig helt på företagsformen enskild firma. Du får mängder med tips och råd som kan hjälpa dig på vägen. Boken är praktiskt inriktad och innehåller dessutom en hel del exempel. Den tar bland annat upp hur du startar, avdrag, skattemässiga justeringar och deklaration. 

Våga starta eget – Tips och råd inför din företagsstart – Mikaela Lastre

Författaren till denna bok skulle själv starta eget och hade därför väldigt mycket frågor. Som ett resultat valde personen själv att skriva en bok för att underlätta för andra i samma situation. I boken finns praktiska saker kring starten, men också intervjuer med personer inom näringslivet. Några punkter från innehållet.

 • Affärsidé
 • Affärsplan
 • Budget
 • Företagsformer
 • Intervjuer
 • Lagar
 • Marknadsföring

Rivstart – Redaktionen

Ger dig konkreta tips på vad du behöver tänka på i samband med ditt företagande. Tar bland annat upp, för och nackdelar med företagande, att gå från anställd till företagare, praktiska saker vid starten, försäljning, bokföring, skatt och moms. Samt mycket annat.

Min hemlighet – Petter Stordalen

Min hemlighet är en av många starta eget böcker om en entreprenörs inspirerande väg. Boken handlar om Petter Stodalens resa från att ha varit Norges bästa jordgubbssäljare till att äga och driva hotellkoncernen, Nordic Choice. Företaget hade när boken skrevs 180 hotell och 13 000 anställda.

I min hemlighet berättar Petter Stordalen om framgångar, men också när livet ter sig svårt. Boken innehåller exempelvis tankar om företagande, investeringar, inspiration och mycket annat. Dessutom berättas den med en portion humor.

Stenbeck – En biografi över en framgångsrik affärsman – Per Anderson

Jan Stenbeck är en av Sveriges främst entreprenörer genom tiderna. Han är mannen som vågade utmana monopolen och tänka i nya banor. Detta gjorde han bland annat genom Tele2 och Tv3. Han vågade även utmana tidningsmarknaden genom Metro som under många år var en succé.

Detta är biografin om en fängslande människa som vågade gå sin egen väg. Boken är också en samhällsskildring över de förändringar Sverige gick igenom under denna tid.

Historien om IKEA – Ingvar Kamprad berättar för Bertil Torekull

Boken handlar om Ingvar Kamprad och hur en blomfröfirma växer och blir en global möbelgigant. Det är med andra ord en historia om drömmar, politik, affärer och fiaskon. Fram träder en av vår tids främsta entreprenörer, som jobbar hårt och lever sparsamt. IKEA finns idag i hela världen och är en enorm succé.

Framgångsboken – Alexander Pärleros

Alexander Pärleros är känd från sin egen podcast, Framgångspodden. Där han intervjuar framgångsrika personer inom olika sfärer. Boken handlar om författarens egen resa mot framgång, där han också delar med sig av tips. Skribenten tar också upp vikten av att följa sin passion och våga utmana dig själv, samt mycket annat.

Världens största butik – Historien om Jeff Bezos och Amazon – Brad Stone

Jeff Bezos är entreprenören bakom Amazon. Det här är historien som börjar i ett garage och med tiden ska utvecklas till att bli ett av världens största företag. Läsaren får följa både företaget resa och entreprenörens tankar.


Läs mer om hur du gör en affärsplan.